Ny bransjestandard for

INDUSTRI

Lansert 28. april 2025

Bakgrunn

Produksjon av varer og næringsmidler medfører betydelige klima- og miljøutfordringer. Prosessene krever store mengder energi, vann og råvarer, mens varetransport bidrar til omfattende klimagassutslipp. Industrien er en del av komplekse verdikjeder, der mange aktører importerer materialer fra land med menneskerettighetsbrudd og uanstendige arbeidsforhold.

Dagens vareproduksjon er i stor grad basert på en lineær bruk-og-kast-økonomi, hvor mineraler og råstoff utvinnes, foredles til produkter, brukes en periode og deretter kastes. Denne modellen fører til høyt ressursforbruk, store avfallsmengder og tap av natur og økosystemer.

Klimagassutslippene fra matsvinn alene tilsvarer en fjerdedel av utslippene fra personbiltransport. I Norge var matsvinnet 82,3 kg per innbygger i 2023, og industrien kastet 38 800 tonn spiselig mat. Å redusere matsvinn er derfor både en miljømessig, etisk og økonomisk nødvendighet. Matindustrien har klart å kutte matsvinnet med 20% fra 2015-2023.

For å møte disse utfordringene har industrien et stort potensial for økt sirkularitet og ressurseffektivitet. Strengere regelverkskrav og økende forbrukerforventninger gjør det nødvendig for bedrifter å tilpasse seg en mer sirkulær økonomi og bidra til å redusere matsvinnet hos forbrukere gjennom bevisst produktutvikling. Reparasjon og vedlikehold spiller en viktig rolle i det grønne skiftet ved å redusere behovet for nye produkter og dermed minimere ressursforbruk og klimagassutslipp.

 

Mål

Med de nye og oppdaterte kriteriene ønsker vi å tilby mer relevante kriterier og bedre veiledninger som vil hjelpe industrivirksomheter med å:

  • Redusere klimagassutslipp fra produksjon, verksted og varetransport
  • Redusere klima- og miljøpåvirkningen fra emballasje, råvarer og innsatsfaktorer
  • Fremme bærekraftig ressursbruk i produksjonen
  • Ta vare på ansattes helse og øke sosial bærekraft i oppstrøms verdikjede
  • Fremme produksjon av mer bærekraftige produkter og produkter som bidrar til mer bærekraftige matvaner hos forbruker
  • Fremme mer bærekraftige reparasjons- og vedlikeholdstjenester
  • Være forberedt på endringer som følge av klima- og naturendringer

De nye og oppdaterte kriteriene dekker sektorens miljøaspekter både i drift og i verdikjeden – og vil hjelpe virksomheter med å redusere sine klimautslipp og bli rustet for fremtidens endringer.

Kriteriene bidrar til flere av FNs bærekraftsmål, spesielt til: 🌍12 Ansvarlig forbruk og produksjon, 🌍 13 Stoppe klimaendringene og 🌍 8 Anstendig arbeid.

Målgruppe

De nye kriteriene for industrisektoren er delt opp i tre kriteriesett: 

1) Næringsmiddelindustri
2) Vareproduksjon
3) Reparasjon, vedlikehold og installasjon

MERK: Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter i målgruppen skal ta i bruk de nye kriteriene ved resertifisering.

Næringsmiddelindustri:

Virksomheter som foredler og bearbeider matvarer, drikkevarer og fôr til husdyr.

Relevante næringskoder: 
10 Produksjon av nærings- og nytelsesmidler og
11 Produksjon av drikkevarer

Vareproduksjon:

Virksomheter som bearbeider råvarer (materialer, stoffer eller komponenter, både nye og sekundære) til nye produkter. Produktene kan være ferdigprodukter (klare til bruk eller forbruk) eller halvfabrikater som er beregnet for videre bearbeiding.

Relevante næringskoder:
13 Produksjon av tekstiler, 14 Produksjon av klær, 15 Produksjon av lær og andre relaterte produkter, 16 Produksjon av trelast og varer av tre, kork, strå og flettematerialer, unntatt møbler, 17.2 Produksjon av varer av papir og papp, 18.1 Trykking og tjenester tilknyttet trykking, 20.30 Produksjon av maling, lakk og lignende ytterbelegg, trykkfarger og tetningsmidler, 20.41 Produksjon av såpe og vaske-, rense- og poleringsmidler, 22 Produksjon av gummi- og plastprodukter, 23 Produksjon av andre ikke-metalliske mineralprodukter, 24.20 Produksjon av rør, rørdeler og andre hule konstruksjoner av stål, 24.5 Støping av metaller, 25 Produksjon av metallvarer, unntatt maskiner og utstyr, 31 Produksjon av møbler

Reparasjon, vedlikehold og installasjon:

Virksomheter som driver med reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon av båter, maskiner og utstyr.

Relevante næringskoder: 
33.11 Reparasjon og vedlikehold av bearbeidede metallprodukter
33.12 Reparasjon og vedlikehold av maskiner
33.14 Reparasjon og vedlikehold av elektrisk utstyr
33.15 Reparasjon av sivile skip og båter
33.2 Installasjon av industrimaskiner og -utstyr

Om kriteriesettene

Kriteriesettene deler flere kriterier, men har også enkelte kriterier som er unike. Flere av kriteriene er også tett knyttet opp til felleskriteriene (Felleskriterier, privat og statlig) og følger den etablerte styringssløyfen for kontinuerlig forbedring (Planlegge-Utføre-Kontrollere-Korrigere).

Kriteriesettet Næringsmiddelindustri består, men med ett nytt kriterium i tillegg til flere oppdaterte kriterier. 

Kriteriesettet Vareproduksjon vil erstatte dagens kriteriesett Betongvareindustri, Galvanisk bedrift, Glassbearbeidende industri, Mekanisk verksted, Plastindustri, Pulverlakkering, Stoppmøbelindustri, Trebearbeidende industri og Trykkeri og profilering. I tillegg vil målgruppen være bredere enn i eksisterende kriteriesett og åpne opp for at virksomheter i flere industribransjer kan sertifiseres.

Virksomheter som driver med reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon, men som ikke produserer noe, skal bruke kriteriesettet Reparasjon, vedlikehold og installasjon.

Kriteriesettet Reparasjon, vedlikehold og installasjon er et nytt kriteriesett og vil ivareta industrivirksomheter som driver med reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon, men som ikke produserer noe.

Virksomheter som ikke hører til i industrisektoren, men som har reparasjon, vedlikehold og/eller installasjon som en aktivitet, kan også bruke kriteriesettet. Det kan for eksempel være leverandører som tilbyr service, vedlikehold og reparasjon som en tjeneste ifm. varer de selger (virksomheter med næringskode 46). 

Bransjetilpasset innhold i LUMA

30. januar lanserte Miljøfyrtårn et helt nytt verktøy for å gjøre bærekraftsarbeidet enklere for virksomheter. Verktøyet har fått navnet LUMA og skal bidra til større positiv effekt for både mennesker, miljø og bedrift.

I forbindelse med lanseringen av ny bransjestandard for industri, vil virksomheter i industrisektoren nå også finne bransjetilpasset innhold i LUMA. Det predefinerte innholdet dekker områdene virksomhetene skal jobbe med for å bli sertifisert og vil bidra til et målrettet og kontinuerlig forbedringsarbeid på områder industribransjene har størst påvirkning.

 

Implementering av de nye kriteriene

Virksomheter i målgruppen som allerede er Miljøfyrtårn-sertifisert må ta inn de nye kriteriene ved resertifisering.

 

 

Utvikling og bidrag

Kriteriene og innholdet til LUMA er utviklet gjennom å samle erfaringer fra eksisterende industrikriterier, og samtaler med ulike virksomheter, bransjeorganisasjoner og Miljøfyrtårnkonsulenter. Takk til alle dere for hjelp og innsikt!

Innspill, tips eller forbedringsforslag?


Kontakt rådgiver, Aina Magnussen: [email protected]

Video Poster Image