Vi har samlet en del materiell og nyttig informasjon som konsulenter kan benytte.
Først og fremst, denne siden er under utvikling, og vi legger til nye elementer og informasjon kontinuerlig.
Bruk menyen under til å komme deg raskere frem til det du leter etter.
Denne siden er for alle. Derfor vil dere finne noe for enhver smak. Vi er klar over at behovene er forskjellig, så vi anbefaler deg å trekke ut hva du selv har behov for.
Ikke alt lar seg laste opp på denne siden. Da forsøker vi å lenke videre til brukbare og nedlastbare utgaver andre steder.
Vi vil gjerne ha innspill og tips på flere og andre ting dere ønsker.
Lykke til !
Her finner du det siste nyhetsbrevet, samt et levende årshjul med aktiviteter for konsulentleddet. Du kan enkelt trykke på aktivitetene for mer detaljer. Har du noen spørsmål, ta kontakt via [email protected]
Veien til sertifisering kan betraktes som en prosess der virksomheten gjør nødvendige tilpasninger og innfører smarte rutiner for å øke sine miljøprestasjoner.
Når nødvendige tiltak er på plass og virksomheten oppfylle sertifiseringskriteriene, kan selve sertifiseringen skje. Prosessen er beskrevet i vår sertifiseringsveileder.
Veilederen går systematisk gjennom prosessen som virksomhet og konsulent går igjennom før virksomheten er klar for sertifisering. Den tar også for seg hvilke forberedelser som er nødvendig før sertifisering, hva som skjer i et sertifiseringsmøte og hvilken oppfølging som er hensiktsmessig i etterkant av sertifiseringen.
Denne veilederen bygger på sertifisering av enkle organisasjoner på én lokasjon. For organisasjoner som har flere underliggende enheter og som ønsker en mer rasjonell løsning for miljøledelse anbefales hovedkontormodellen for sertifisering. Her gjelder egne retningslinjer.
Kontakt Miljøfyrtårn hvis du er usikker på hvilken sertifiseringsmodell som skal benyttes til organisasjonen.
Last ned konsulentveileder1. Det forventes at konsulenter som gjør innsalg mot kommune/fylkeskommune er godkjente kommunekonsulenter.
2. Konsulenter som inngår avtale med kommuner skal ha kommunepåbygging - ta kontakt med Bjørn Henrik Brandtenborg - [email protected] for mer informasjon.
3. Ta alltid kontakt med Miljøfyrtårn når du skal begynne arbeide i/mot en kommune.
I Miljøfyrtårnportalen kan du hente ut detaljert informasjon om spesifikke kriteriesett, inkludert beskrivelse og veiledning til de ulike kriteriene. Du har også mulighet til å eksportere informasjonen i ulike formater som kan deles med eksterne.
Slik finner du frem:
I Miljøfyrtårnportalen navigerer du deg til «Rapporter» under hamburger-menyen i øvre høyre hjørne.
Fra siden «Statistikk og rapporter», velger du «Andre rapporter» blant de ulike alternativene i toppmenyen.
Deretter navigerer du deg helt til bunn til feltet «06-Bransjekriterier». Trykk på det grå ikonet (bilde av et dokument) «Last ned».
Du får nå opp et nytt vindu, «Lag rapport». Her kan du søke opp kriteriesett i feltet «Velg bransjekrav:», og deretter velge ønsket dokumentformat (Pdf, Word eller Excel). Trykk så «Lag rapport» og dokumentet lastes ned til din datamaskin.
Her finner du informasjon og filmer som forklare hvordan virksomheter rapporterer inn sine klima- og miljødata i styringsverktøyet.
Her finner du informasjon og filmer som forklare hvordan du anvender målverktøyet.
Her finner du informasjon og filmer som forklare hvordan du anvender tiltaksverkøyet.
Her finner du informasjon og filmer som forklare hvordan du anvender vesentlighetsanalyse. Trykk her for å laste ned malen: Last ned vesentlighetsanalyse i excel her.
Her finner du veiledning og gjennomgang av arbeidet frem til resertifisering.
Vi har utarbeidet en hjelpemal for hvordan du kan finne korrekte kriterier for virksomhetene.
Miljøfyrtårn ønsker at klimaregnskapet vi leverer skal være transparent. Vi har derfor utarbeidet et notat med formål om å dokumentere metoder, antakelser og datakilder som er benyttet i klimaregnskapet i Miljøfyrtårnportalen.
Dokumentet gir en oversikt over hvordan man kan implementere en hybrid sertifiseringsprosess som kombinerer fysiske og digitale møter og inneholder forklaringer av hvordan en slik prosess kan fungere, samt en sjekkliste for implementering.
Enkelte bransjekriteriesett anses for å være så krevende kreves prekvalifisering for å kunne bistå virksomheter som skal sertifiseres med disse kriteriesettene. Dette for å sikre kjennskap til spesifikke prosesser og kompleksitet som er spesifikk for den aktuelle bransjen.
Per 10.02.23 er dette:
Det har tidligere vært kurs for bank og finans, og forsikring, men disse er nå stengt for oppdatering og videre utvikling.
Disse kriteriesettene krever sertifisører og konsulenter med særlig kjennskap til bransjen.
For å godkjennes som konsulent eller sertifisør for disse kriteriene skal det kunne dokumenteres følgende kompetanse:
De nye havnekriteriene krever sertifisører og konsulenter med særlig kjennskap til bransjen. Trykk på lenken for å lese mer om de nye havnekriteriene og krav.
Her kan du laste ned en pdf med en oppdater enkel presentasjon av Miljøfyrtårn etter de nye felleskriteriene!
Dokumentet er redigerbart.
Her finner du lenke til video som forklarer den overordnede kongstanken til Miljøfyrtårn. Du kan legge til lenken i presentasjoner eller på landingssider.
Her finner du lenke til video som gir en presentasjon av de digitale styringsverktøyene til Miljøfyrtårn. Du kan legge til lenken i presentasjoner eller på landingssider.
Her finner du lenke til video som gir en presentasjon av de digitale styringsverktøyene til Miljøfyrtårn. Du kan legge til lenken i presentasjoner eller på landingssider.
Her finner du noen nyttige lenker å følge som konsulent - følg med da det ofte legges ut nye spennende lenker.
Podcast for deg som jobber med klima i kommuner eller er opptatt av lokalt klimaarbeid.
Logomerket kan kun brukes av godkjente miljøfyrtårnkonsulenter som har gjennomført kurs og fått gyldig lisens til å utføre oppdrag for Miljøfyrtårn. Logoen skal ikke endres, eller legges til tekst eller bilde.
Ved bruk av logomerket på nettsider, sosiale medier, e-post, trykksaker og annonser skal det gå tydelig frem at det er godkjent konsulent som er avsender, ikke Stiftelsen Miljøfyrtårn. Bruken skal heller ikke hentyde til at konsulentens eget foretak/selskap er sertifisert som Miljøfyrtårn. Sertifiserte virksomheter kan bruke Miljøfyrtårn-logoen i sin markedsføring.
Logomerke for konsulenter (PNG) Logomerker for konsulenter (PDF) Logomerker for konsulenter (EPS)
Informasjon om nye kriterier for transport og kommende høring om endringer i felleskriterier, mm.
Oppdateringskurs, påminnelse, høring, Bli ekspert på klimaregnskap...
Hva skjer i Miljøfyrtårn, Årets miljøfyrtårnkonsulent, oppsummering fra konsulentsamling 2023 i Oslo, mm...
Invitasjon til konsulentsamling 2023, kartlegging av kompetanse og ny regel for sertifsørmøter.
Obligatorisk konsulentsamling, nye eiendomskriterier, ny konsulentveileder mm.
Generelt om nye felleskriterier, nye rammevilkår for miljøfyrtårnkonsulenter, viktige datoer for 2022 mm.
Hvis du har spørsmål eller innspill til denne siden kan du kontakte følgende:
Bjørn Henrik Brandtenborg - [email protected]
eller [email protected]
50% Complete
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.