Informasjon og veiledning
For Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter
På denne siden finner du nyttig informasjon for virksomheter som er sertifisert som Miljøfyrtårn.
Det inkluderer blant annet veiledere og elektroniske læringer for resertifisering og innrapportering, tips til deg som er miljøfyrtårnansvarlig, kurs og webinar, og annet som kan være til hjelp når virksomheten er Miljøfyrtårn-sertifisert.
Siden er hovedsakelig for virksomheter som ikke tilhører hovedkontormodellen, da disse ofte har egne rutiner de skal følge.


Hva er Miljøfyrtårn?
Miljøfyrtårn er et norsk miljøledelsessystem for virksomheter som ønsker å jobbe systematisk med miljøforbedringer og bærekraft. Det er også Norges mest brukte sertifikat for virksomheter som vil dokumentere sin miljøinnsats og vise samfunnsansvar.
Miljøfyrtårn tilbyr et konkret bærekraftsverktøy og et effektivt miljøledelsessystem – som skal hjelpe virksomheter med å redusere miljøbelastningen, stimulere til grønn omstilling og øke konkurransekraften.
Dette tilbyr vi:
- En oppskrift på hva virksomheten må gjøre: sertifiseringskriterier
- Redskaper for hvordan den kan gjøre det: digitalt bærekraftsverktøy (LUMA) med veiledninger, instrukser og maler
- Hjelp til kontinuerlig og målrettet arbeid med høyere miljøprestasjoner og lavere klimaavtrykk: styringsverktøy
Hva innebærer sertifiseringen?
Rent praktisk innebærer det at en virksomhet som skal sertifiseres (eller resertifiseres) skal oppfylle ett sett med kriterier som er tilpasset deres bransje, drift og aktiviteter. Kriteriene som skal besvares ligger i et digitalt skjema som heter miljøkartlegging inne i LUMA.
Kriteriene er grunnlaget for at en virksomhet kan sertifiseres som Miljøfyrtårn, og alle kriteriene skal være oppfylt før en virksomhet kan godkjennes.
Godkjenningen blir gjort av en sertifisør fra et norsk sertifiseringsselskap som heter Certnor.
Hvert år, innen 1 april, skal alle virksomheter fylle ut sine klima- og miljødata i skjemaet som heter innrapportering. Informasjonen virksomheten får etter innrapportering, er avgjørende for å jobbe med kontinuerlig forbedring.
lUMA

Miljøfyrtårn som miljøledelsessystem har en rekke unike fordeler, og en av dem er tilgjengeligheten til vårt egenutviklede bærekraftsverktøy, LUMA. Det fungerer som en sentral plattform for virksomhetens sertifiseringsprosess og bærekraftsarbeid. I LUMA kan du
- registrere og endre virksomhetsinformasjon
- oppfylle og dokumentere kriterier* slik at virksomheten kan bli sertifisert
- sette mål basert på det som er viktig i din virksomhet
- iverksette egnede tiltak for å nå målene
- få et klimaregnskap
- generere en automatisk bærekraftsrapport
- hente inspirasjon i vår idebank
- få veiledere, maler og instrukser slik at jobben med bærekraft blir enklere
*Miljøfyrtårn har tilpassede kriterier for over 60 ulike bransjer. Det innebærer at kravene og tiltakene tilpasses den enkelte virksomhet, med utgangspunkt i deres spesifikke aktiviteter og driftsforhold
Miljøfyrtårnansvarlig
Det å være miljøfyrtårnansvarlig kan være både lærerikt, spennende og meningsfylt! I denne rollen har du en unik mulighet til å drive frem miljøarbeidet og øke omstillingstakten i din virksomhet. En aktiv og systematisk innsats fra deg og dine kollegaer, vil bidra til at virksomheten blir mer bærekraftig og godt rustet for den grønne fremtiden.
Hvilke oppgaver har miljøfyrtårnansvarlig?
Hva slags roller har konsulent og sertifisør?
Hva koster det å være Miljøfyrtårn-sertifisert?
Resertifisering
For å sikre kontinuerlig forbedring og god miljøstyring må alle Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter resertifiseres hvert tredje år.
Vær oppmerksom på at nye felleskriterier ble lansert for private/statlige virksomheter 15. juni 2022, så alle som skal resertifiseres får nå nye kriterier å svare ut. Les mer om de nye kriteriene her.
Se her for skriftlig veileder for resertifisering i gammel portal.
Ofte stilte spørsmål om resertifisering
Hvordan starter vi resertifiseringen?
Hva skjer ved resertifisering?
Hva koster resertifisering?
Hvor lang tid tar resertifisering?
Hva er fordelene med å være sertifisert?
Nytt sertifikat og diplom
Utløpsdato på sertifikat
Video om resertifisering
Her finner du opptak av et webinar om resertifisering i LUMA
Årlig dataregistrering / innrapportering

Måling av miljødata er helt avgjørende for å kunne skape positive endringer. Uten å måle hvor du er og hva som har skjedd med egne prestasjoner over tid, er det vanskelige å vurdere om virksomheten er på rett vei mot sine mål, og til å bestemme gode og virksomme tiltak.
Derfor skal alle Miljøfyrtårn-sertifiserte virksomheter årlig fylle ut sine klima- og miljødata i skjemaet for dataregistrering/innrapportering i styringsverktøyet. I tillegg skal virksomheten ha en skriftlig rutine for hvordan den innhenter data, slik at kvaliteten og sammenligningsgrunnlaget fra år til år blir best mulig.
Vi har laget en egen veileder til deg som skal rapportere, og den finner du her.
LUMA, Miljøfyrtårns bærekraftsverktøy
Miljøfyrtårn har utviklet et helhetlig og effektivt bærekraftsverktøy, LUMA, som består av ulike moduler og hjelpemidler.
Disse modulene skal hjelpe virksomheter med målrettet og kontinuerlig forbedringsarbeid på klima og miljø.

Sertifiseringsverktøy
I denne modulen finner du alt som handler om sertifisering. Her besvarer du innledende spørsmål, og velger du hvilke kriterier virksomheten din skal sertifiseres etter. Svarene i innledende spørsmål vil også påvirke utvalget og antall enkeltkriterier som skal oppfylles. Når dette er gjort, kan du åpne miljøkartleggingen, som er et digital skjema med alle kriteriene samlet.

Styringsverktøy
I denne modulen finnes det flere typer verktøy for god miljøstyring. Den ene handler om valg av vesentligheter, mål og tiltak. Det andre er dataregistrering hvor virksomheten årlig registrerer sine data på klima og miljø. Når virksomheten har fullført disse to delene, genereres et klimaregnskap og en egen bærekraftsrapport.
Kurs og webinar
Miljøfyrtårn tilbyr en rekke kurs og webinarer for virksomheter som er sertifiserte. Se fullstendig oversikt her.
Har du ønsker om andre kurs eller webinar vi skal arrangere, kan du tipse oss på [email protected].
Se opptak av tidligere webinar eller kurs:
STYRINGSVERKTØY
Veiledning til innrapportering
Utfylling og bruk av rapporten
– og smarte tips for hovedkontor.
RESULTATER OG STATISTIKK
Nyttiggjøring av
klima- og miljødata
RESERTIFISERING
Veileder til resertifisering
Her finner du en e-læring og gjennomgang av selskaper frem til resertifisering.
Profilering - sharing is caring!
Når dere er blitt sertifisert eller resertifisert som Miljøfyrtårn er det på tide å feire dere selv og spre budskapet!
Med et synlig bevis på at virksomheten tar aktivt miljø- og samfunnsansvar, og bidrar til grønn omstilling, kan dere stolt vise frem at dere er et Miljøfyrtårn – og bidra til å inspirere og trekke flere i grønn retning!
Her er noen eksempler på tekst og bilder som kan brukes til sosiale medier og web.
Se også vår profileringsside for å bestille plaketter, klistremerker og diplom.

Digitale bannere
Fortell omverdenen om miljøengasjementet gjennom et utvalg av digitale bannere til web og sosiale medier. Finnes på norsk (bokmål og nynorsk), engelsk, og nordsamisk.

Tekst til sosiale medier:
HURRA! Vi er igjen godkjent som Miljøfyrtårn, for tre nye år! Et synlig bevis på at vi tar vår del av ansvaret og gjør konkrete tiltak for klima og miljø.

Forslag til tekst:
Som Miljøfyrtårn tar vi bærekraft på alvor, og jobber kontinuerlig
med miljøforbedringer og med å redusere våre klima- og miljøutslipp. Noen av tiltakene vi gjør er å sortere søppel, ha videomøter, kjøre el-bil (…).
Les mer ... (link til egne nettsider).