BRUKERVEILEDNINGER © Stiftelsen Miljøfyrtårn

Miljøkartlegging

Hva er Miljøkartleggingen
Bli kjent med kartleggingen
Sertifiseringskriterier
Innrapportering
Årlig møte med sertifisør
Ofte stilte spørsmål

Hva er miljøkartleggingen?

I miljøkartleggingen finner du alle kriteriene som din virksomhet skal sertifiseres etter. De er inndelt i følgende kategorier:

  • Virksomhetsstyring
  • Arbeidsforhold i virksomheten
  • Ressursbruk og sirkulærøkonomi
  • Naturmangfold og arealbruk
  • Forurensning
  • Klimagassutslipp
  • Kunder og sluttbrukere

Kriteriene er grunnlaget for at en virksomhet kan sertifiseres som Miljøfyrtårn, og alle kriteriene skal være oppfylt før en virksomhet kan godkjennes.

Felleskriteriene og tilhørende styringsverktøy ble revidert i 2022, og vi har laget en video som forklarer hva hensikten med revideringen er:
Se video om mål og bakgrunnen for nye felleskriterier og verktøy.
 

Vi håper dere vil oppleve at en Miljøfyrtårn-sertifisering er enda mer effektivt, konkret og lønnsomt for virksomheten – og miljøet.

Bli kjent med kartleggingen

Begynn med å lese gjennom kriteriene, for å få oversikt over jobben som skal gjøres.
De kriteriene du kan svare ut med en gang og som virksomheten allerede har på plass, kan du i feltet merket "beskrivelse," forklare hvordan dere oppfyller kriteriet. Sett "blå tommel" opp når det er gjort.  

Hvis du ser at dette er et kriterium du trenger mer informasjon for å svare ut, eller trenger å få på plass rutiner, instrukser eller dokumenter, kan du trykke på den gule "ringen," som da markerer at dette kriteriet har behov for tiltak. Da blir det lettere å finne frem i kartleggingen neste gang til de kriteriene du ikke har svart ut enda.

Vi anbefaler også at du leser gjennom teksten som ligger på "se veiledning," da det ligger mer detaljert informasjon og tips til hvordan kriteriet skal oppfylles der.

Dokumentere oppfylte kriterier

Alle kriterier skal svares ut og beskrives i feltet som heter "beskrivelse." Dersom kriteriet av en eller annen grunn ikke er relevant for dere, er det viktig at dere begrunner dette.

Det er mulig å laste opp dokumentasjon til hvert kriterium, og der det spesifiseres at kriteriet skal dokumenteres kan dere velge å laste det opp direkte i kartleggingen, eller henvise (i feltet for beskrivelse) til interne systemer hvor dokumentet ligger.

Klar for å jobbe med kriteriene!

Dere har nå fått en introduksjon til hva som skal gjøres ved resertifisering, og hva som er lurt å tenke på når dere skal fylle ut miljøkartleggingen. Logg inn i portalen og kom i gang!

For flere detaljer om kriterier, innrapportering og andre praktiske spørsmål, kan du scrolle videre ned på denne siden.

Sertifiseringskriterier

Felleskriteriene er det grunnleggende kriteriesettet alle virksomheter skal sertifiseres etter. De er strukturert i fire hovedgrupper med kriterier, som til sammen skal sikre at virksomheten jobber helhetlig og systematisk med miljøledelse. 

De fire kriteriegruppene som beskrives nedenfor representerer sentrale prinsipper i miljøledelse og Miljøfyrtårn-ordningen. Sammenhengen mellom enkeltkriteriene innad i gruppene er helt essensiell for å få til et helhetlig arbeid. Vi anbefaler dere å:

  • se over disse kriteriegruppene for å forstå sammenhengen og få et best mulig utgangspunkt for å lykkes med sertifiserings- og miljøledelsesarbeidet
  • lese den grundige veiledningsteksten tilknyttet hvert kriterium i miljøkartleggingen, som forklarer hensikten med kriteriet samt gir tips og anbefalinger
  • være oppmerksom på at ikke alle kriteriene som listes opp under gjelder for alle virksomheter, avhengig av virksomhetens størrelse eller aktivitet (les om forberedelser og oppstart).

I tillegg til felleskriteriene skal de aller fleste virksomheter også sertifiseres etter spesifikke bransjekriteriersom skal favne de vesentlige miljøaspektene til virksomheten. Bransjekriteriene er relatert til de aktivitetene i bransjen som har betydelig miljøpåvirkning.

Slik er felleskriteriene gruppert:

Innrapportering

En viktig del av sertifiseringsprosessen er innrapportering av data på ulike miljøindikatorer. Dette har tidligere foregått i klima- og miljørapporten, men er nå en del av Miljøfyrtårns digitale styringsverktøy.

Styringsverktøyet gir virksomheten en digital oversikt over definerte mål, oppfølging av tiltak og viser effekten av tiltakene. Det gir også mulighet for å hente ut et klimaregnskap for virksomheten. Hensikten med innrapporteringen er å få nyttig innsikt i miljøprestasjonene og nåsituasjonen, og et godt grunnlag for det videre styringsarbeidet. 

Se veiledning

Årlig møte med sertifisør

I tillegg til ordinært sertifiseringsmøte i forbindelse med resertifiseringen, krever nye felleskriterier at det gjennomføres et årlig møte med sertifisør.

Representant for virksomhetens ledelse og miljøgruppe/miljøfyrtårnansvarlig skal delta i det årlige møtet med seritifsør. Møtet er en oppfølgingssamtale om hvilke miljøtiltak som er gjennomført og hvilke mål som er oppnådd siden sist, og hva som vil være fokus og målsetninger fremover. Dette skal bidra til å skape og opprettholde momentum i miljøarbeidet, og til å lykkes med kontinuerlig forbedring.

Møtet er ikke et sertifiseringsmøte, og det er ikke mulig å få avvik eller miste sertifiseringsstatus. Hensikten med møtet er å følge opp arbeidet som gjøres for å oppnå stadig sterkere miljøprestasjoner. 

Ofte stilte spørsmål 

Lykke til med resertifiseringen!

Trenger du hjelp?
Kontakt oss:
38 00 80 60 // [email protected]

Kom i gang med resertifisering:
Logg inn i Miljøfyrtårnportalen